La Palma
Het meest westelijke eiland van de Canarische Eilanden. La Palma is een wandelparadijs èn niet overspoeld door massa's toeristen. Door de NO-passaat (aanvoer met koudere natte lucht) en het zeer steile oprijzen van La Palma uit de oceaan is de NO-kant van het eiland (door stijgingsregens) zeer groen.
Hier liggen dan ook de belangrijke natuurparken.
Dit vulkanische eiland is doorgroefd door vele diepe en steile ravijven (barranco's). Het heeft een zeer eigen natuur met vele endemische planten (b.v. de drakenbloedboom en de crassulaceae soorten.)
Opmerkelijk vonden we het gebrek aan vogels. Buiten de plaatselijke ondersoort vink, kanaries en steenkraaien, 'n meeuw, merels en mussen nauwelijks iets gezien.

De belangrijkste (o.a.) Nederlandse sterrenwachten staan hier, vanwege de grote hoogte en het afwezig zijn van lichtvervuiling. (Worden daarom overal op het eiland alleen maar Na-lampen gebruikt?)

Wij waren er in februari de temperatuur was tegen de 20ºC. Meestal was het vrij bewolkt. In het NO hebben we enkele keren een fikse bui op ons dak gehad. Bij de sterrenwacht op 2400 m hoogte lag een dikke pak sneeuw.

(De kaart hiernaast geeft toegang tot het verslag.
Klik op de rode punt bij het vliegveld voor het verslag in chronologische volgorde. De andere rode punten en strepen gaan rechtstreeks naar een bepaald onderewerp.
Klik op de boom voor een overzicht van de gefotografeerde planten of op de kanarie voor dat van de vogels.)

Terug naar de overzichtskaart van de Canarische Eilanden.