dag1
dag2
dag3
dag4
Innsbruck
dag5
dag6
dag7

Van 4 - 12 september 2021 hebben we met 15 Gemzen onze najaarsvakantie in Zell am Ziller (Oostenrijk). Dit wil zeggen dat we op de 4e aankomen bij Hotel Zellerstuben en op de 12e 's morgens vertrekken.
Wandelleiders Wim van Kessel en Jan van Heumen hebben met hulp van Riet Greefhorst het een en ander voorbereid en hebben uiteraard een week wandelen voor ons.

Klik op een van de plaatjes hierboven voor het fotoverslag van die dag.


De heenreis naar Zell am Ziller.
De reis terug naar huis.


Zell am Ziller.
De basis van de gemeenschap werd gelegd door monniken in de 8e eeuw, die de bewoners van de vallei vanaf de Gerlospas tot het christendom bekeerden en een eenvoudige monnikencel bouwden. Zell was van groot belang voor het aartsbisdom Salzburg. Naast uitgebreid grondbezit leidde de directe routeverbinding over de Gerlospas van hier naar het voorouderlijk land van Salzburg. In 1187 werd voor de talrijke pelgrims en reizigers het Sint-Janshospitaal gebouwd, waaruit de stichting bejaardentehuis voortkwam. In 1188 wordt de plaatsnaam Zell voor het eerst genoemd in een document als Cellensis parrochia (parochie van Zell) in een document van aartsbisschop Adalbert III van Salzburg.
Met goudvondsten op de Hainzenberg in de 16e eeuw nam het belang van de plaats toe, zodat het bestuur van het Salzburger hof in het Zillertal in 1592 naar Zell werd verplaatst.
Na het verval van de mijnbouw in de 19e eeuw was Zell een plaats van veemarkten. Het vee werd in ruil voor wijn over de Tuxer Joch en de Brennerpas naar Bolzano gedreven.
De Oostenrijkse keizer Frans I was een voorstander van de deelname van de toen nog Salzburger gebieden, zoals Zell, aan de vrijheidsstrijd van Tirol in 1809 en voerde campagne voor de eenwording van deze gebieden met het graafschap Tirol.
In de loop van de Napoleontische oorlogen werd Zell op 6 november 1809 geplunderd door Beierse troepen tijdens die Tiroolse opstand. In 1816 werd het Zillertal bij Tirol en Oostenrijk gevoegd. Keizer Franz werd op 5 juli feestelijk in Zell en Fügen ontvangen. Het monument "Für Franz I" in Zell herinnert nog aan dat éénmalige keizerlijke bezoek.

Tot 1930 waren mijnwerkers nog actief in de mijn, maar de mijnbouw werd gestaakt als onrendabel.
In 1989 werd Zell een marktstad.                                                                                                                                  Wikipedia.