kerk Montfarville De kerk van Montfarville. terug
Sinds enkele dagen zijn we met zijn drieën onderweg langs de zee af vanaf West-Vlaanderen richting Normandië en Bretagne. We hebben schitterende kusten gezien met prachtige, haast exotische, havenstadjes. Zoals we dikwijls tijdens de wandelingen doen, lopen we zo maar de een of andere kerk binnen. Even de stilte in en kijken wat vorige generaties tot stand konden brengen en waar nu geen "behoefte" meer aan is. Maar wat wij ook niet meer kunnen. We hebben er de vakmansschap, het geduld, de motivatie en het geld  niet meer voor. Misschien laat onze generatie qua cultuur wel een groot zwart gat achter in de geschiedenis.

We doen vandaag een toer in de buurt van Barfleur (kustplaats in Normandië). Het kerkje van gehucht Montfarville zou iets aparts zijn en dat gaan we even bekijken. Ronduit prachtig is het. Heel apart zijn de vele fresco's (tot op het plafond) en de polychrome 3-dimensionale kruiswegstaties. Jammer genoeg zien we weinig, omdat het vrij donker is. 
Als we op het punt staan de kerk te verlaten, komt van buiten `n vrouwtje van rond de 60 op ons af en vraagt mij of ik weet hoe goed God wel niet is. Het is een klein vrouwtje met donkerblauwe lange jas en hoofddoek om. Maar het meest opvallende is de drain, die uit haar neus komt en in d'r jas verdwijnt. Ze spreekt over de spirituele kant van 't bestaan, de mooie natuur, 't fijne van het leven. Zoiets spreekt me wel aan. Terwijl ik probeer in te schatten wat dit voor een mens is, (een bedelaarster, een ijverig nonnetje of misschien gewoon een toegewijde parochiaan, die de toeristen op de echte redenen van zo'n mooie kerk wil wijzen) antwoord ik, niet op een conventionele manier in een god te geloven. Maar eerder in een oerkracht, die alles teweeg heeft gebracht. "We kunnen genieten van de natuur, de sterren, het grote èn het kleine. Maar ook om al die mooie dingen, zoals hier in deze kerk. Mensen, die zoiets maken moeten wel geloven aan een goede god. Anders krijgt men niet zoiets moois voor elkaar." Ze glimlacht weer eens en komt dan tot een heel verrassende slotopmerking: "Wanneer u een frank in dat kastje daar doet, dan gaat het licht branden!" Ze bedankt voor het gesprek en loopt verder de kerk in.

De opmerking over die frank moet Tineke vertalen. Zo'n gespreksomslag gaat bij mij niet zo snel. (Opmerkelijk overigens hoe snel men een lang geleden geleerde taal weer op kan pikken. Jaren dik spinnenrag wordt opeens weer omgezet in nieuw hersenspinsel.) Uiteraard werkt de truc met de frank en zien we de kerk nu pas echt goed. Eigenlijk bederft dat de sfeer; we gaan dan ook verder voor het muntje op is.
Voor mij was dit een heel bijzondere ontmoeting of moet je misschien verschijning zeggen. Is een donkerblauwe lange jas geen moderne variant van een mantel?  Lijden zelfs heiligen wanneer hun aantal aanhangers sterk daalt?
kerkjeL'église de Montfarville a été édifiée en 1763 et construite en granit blanc. Elle contient d'exceptionnelles richesses artistiques : une Vierge à l'enfant en pierre polychromée (XII ème siécle), quatre grandes statues en bois de Saint-Paul, Saint-Charles, Saint-Maur et Saint-Jean-Baptiste adolescent.
Cette église s'enorgueillit de très beaux tableaux du paintre Révillais, Guillaume Fouace.
18 toiles, représentant des scènes de la vie du Christ, tapissent la voûte et le choeur de l'église.
Ces tableaux sont classés à l'Inventaire des Monuments Historiques.