29-8-2008. Kirov - Kungur.

Tegen acht uur Moskou-tijd opgestaan en ons opgefrist op dat kleine wc-tje met een kraan, die water geeft als je er onder tegen aan duwt.

We drinken thee, eten koekjes en kijken naar het schier oneindige berken-dennen-sparrenbos. Af en toe schuift er een dorpje voorbij.

10 uur MT in Kirov probeer ik de ruit schoon te maken. Helaas is daar meer voor nodig dan een beetje poetsen. 3/4 uur verderop zie ik na een volgende grote rivier een groot aantal picknicktafels met mensen tegen een kerkhof aan: een Russische koffietafel?

Er komt nog een Zweedse voorbij (evenals Anna uit Helsingborg) Ook zij gaat langere tijd Mongolia in alvorens naar China door te gaan.

Een goed kwartier te vroeg komen we om 13.45 in Valesino aan.Ik maak de ruit nog eens zuiver, nu met heet water en een beetje zeep en buurt even met een stel dat van de andere kant komt.

Nog voor de trein weer vertrekt zoeken we de restauratiewgen op voor een ontbijt met brood, omelette, jam, joghurt, thee, kaas en een blini met karameljam. Voor 2x Rbl1330 dat wel. Na afloop krijgen we het menu voor vanavond te horen: o.a. escaloppe en biefstuk.

Het landschap verandert intussen niet veel, soms een stukje moeras, soms braakliggende grond en dorpen met houten huizen. We spelen een spelletje reisscrabble.De Zweedse dames liggen meestal te bed.Ook de wodkadrinkers in de coupé naast ons zijn de hele dag al muisstil.

Om 14.28 MT (in het Russische deel van de reis blijft de treintijd gelijk aan de Moskoutijd, terwijl er toch elke dag een uur tijdsverschil bijkomt) steken we een brede rivier over en rijden een grote stad in met een enorm spooremplacement. Tijdens de stop daar maken we foto's van onze trein en kopen met de laatste roebels, brood, worst en een grote fles water. Als we na 20 minuten weer vertrekken, buurten we wat met de meiden van boven. Zij zijn sinds enkele dagen voor één jaar onderweg. Ze hebben het geld voor deze reis afgelopen jaar in Oslo verdiend! Via Azië willen ze naar Tanzania, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Australia, Hawaï, V.S. en Zuid Amerika.

Jeannette heeft van moeders kant familie in Nederland en verstaat daardoor een beetje Nederlands.

Later eten we brood met worst of abrikoos. Om 19.00 MT (+ 2 uur in werkelijkheid) begint het al weer te schemeren. Sinds Perm is het landschap geaccidenteerd (Oeral) hetgeen het zicht mooier maakt. Om 19.20 passeren we de best mooie stad Kungur.

Aan het spoor staan allerlei vreemde apparaten, waaronder een sneeuwschuiftrein. Spoorwegovergangen hebben een grote klep in de weg die schuin omhoog staat als de bomen dicht zijn.
Tot 19.30 rijden we langs een Moezel-achtige rivier, compleet met landhuizen, zeilboten, één zeilboot en één vlot.