11-11-2008. Naar André en Josephine in Bangkok.

We zijn dus al om kwart over zes op en lopen met bagage naar het 5 minuten verder gelegen station. Het is nu nog stil op straat. We moeten tot inderdaad een half uur voor vertrek wachten op de lokettiste om de treinkaartjes te kopen. Langzaam wordt het wat drukker op het station.

De trein komt wat later binnen en wij komen in een wagon te zitten met twee houten banken tegen de buitenwand dus dwars op de rijrichting. De ramen staan wijd open. Er zit van allerhand volk binnen. Marktkoopvrouwen met grote manden waar, studenten, scholieren, mensen die naar hun werk gaan.

De hoofdconducteur is een soort moderne Amerikaanse sheriff in strak bruin pak en een vervaarlijke pet en Rayban-bril. Zijn hulp in vergelijkbaar pak maar zonder pet wordt met handgebaren gedirigeerd om kaartjes te verkopen. Knippen doet hij als John Wayne pistool schieten: Losjes uit de heupen.

Buiten flitst het landschap voorbij. Geregeld zien we vogels op de elektriciteitsdraden of op de velden en in de moerassen. Maar ik dommel toch geregeld in.

Om 10.15 komen we in Bangkok op het Thonburistation aan. Tineke sms-t Josephine, die ons na een half uurtje met chauffeur en de auto komt ophalen. Zoals we al verwachtten is ons cadeautje eigenlijk bedoeld om aan een monnik te gegeven. Ze vraagt ons dan ook of ze die bestemming ook mag aanhouden. Dat is uiteraard oké. André en zij hebben een prachtig huis hier aan de rivier, in een complex van expat-huizen. Verder ligt achter het huis een grote gemeenschappelijke vijver en dito zwembad. Het terras daar dus met zicht over de rivier. Grandioos.

's Middags na heerlijk bijkletsen gaan we met zijn drieën de stad in. Josephine om boodschappen te doen, wij in eerste instantie om in een groot winkelcentrum bij Siam een opticien te zoeken. We hebben dringend contactlensvloeistof nodig voor harde lenzen. We worden bij het reeds bekende Nana afgezet en gaan met de Skytrain naar Siam. Een perfecte verbinding in een door opstoppingen geplaagde stad. Helaas ook in meest luxe winkels krijgen we nul op ons rekest.

Vreemd eigenlijk want we zouden denken dat men in dit winkelcentrum Siam letterlijk alles kan kopen van vers geschilderde kunstwerken, die "en plein publiek” worden gemaakt tot Audi's, BMW's en Massarati's toe! Maar contactlensvloeistof voor harde lenzen zou besteld moeten worden. En dat duurt een week!

We maken een ronde door dit grote blinkende gebouw dat vele gespecialiseerde takken van detailhandel heeft.