19-3-2009. Surat Thani - Ko Samui - Ko Phangan - Ko Tao.

Om half zeven al weer opgestaan. In plaats van half acht worden we om 7.40 door een busje opgehaald. Die werd al zo'n 10 minuten eerder door iemand op een scooter aangekondigd! We worden naar een plaats aan een vrij brede rivier getransporteerd, waar het gezamenlijke ticket wordt omgewisseld voor een ander dubbelkaartje. De eerste is voor een boot naar Ko Phangan. De 2e naar Ko Tao. Met nog een grote groep andere mensen moeten we vervolgens wachten tot 8.40 voor we opnieuw in een bus geladen worden. Intussen eten we een broodje als ontbijt met een kop thee erbij. Die bus rijdt ons naar de pier van Don Sak dat 45 km van Surat Thani ligt. Om 9.50 zitten we dan op de boot naar Ko Samui en Ko Phangan. Hij vertrekt vrijwel direct nadat de mensen zijn ingestapt. Deze express boot is dus snel en al vrij vlot laten we de eilandengroep, die tussen de kust en Ko Samui ligt achter ons. Dan ga ik Tineke achterna die onder in de boot zit te puzzelen.
Om 11.20 doen we Ko Samui aan. Even maar. Passagiers en bagage van èn aan boord en hop weer door. De bagage wordt via een ijzeren rek de pier op geschoven. Op vergelijkbare wijze doen we om 12.40 Ko Phangan aan. Nu stappen we echter over naar een al klaar liggende boot, die ons naar Ko Tao zal brengen. Ook nu gaat alles rap. Voor Ko Phangan was de zee vrij ruw, maar later nauwelijks. Eerst nog door de windschaduw van het eiland. Om iets van half drie komen we bij Mae Haad op Ko Tao aan. Zie kaart van Ko Tao. Ik pik de bagage op, terwijl Tineke nog van de boot moet komen en loop de gammele houten aanlegsteiger af. Van alle kanten worden taxi's aangeboden.

Samen kijken we door een folder van het View Rock Resort dat aan de oostkant van het eiland aan de Hin Wong Bay ligt. We kunnen daar gratis mee naar toe. Bungalows daar kosten 400 - 500B per nacht. We zijn rap overreed en lopen achter deze man aan naar een parkeerplaats bij het gezondheidscentrum. We zetten de tassen achter in de bak van een 4WD truck en blijken dan op eens tot 4 uur te moeten wachten voor het naar het hotel gaat. Zo lopen we toch nog de stad in kijken daar eens rond na iets gedronken te hebben op een terras. Leuk dorp hier met veel bedrijvigheid. Het is wel een en al toerisme wat de motor moet zijn. Om kwart voor vier zijn we bij de auto terug en buurten met een stel uit Alphen aan de Rijn, dat al een jaar onderweg is. Hoofdzakelijk in Australië geweest. Ze hebben daar rondgetrokken met een gekochte 4WD. Na de lange reis hebben ze die auto weer verkocht op die wijze alleen benzinekosten aan vervoer gehad.
De weg gaat zeer steil over hult en bult naar het hotel. Het laatste deel van de weg erheen gaat wel heel erg steil omlaag. Onderweg zie ik een "Greater coucal" langs de weg. Dan moeten we een flink aantal trappen naar beneden. Gelukkig hoeven we onze grote tassen niet zelf  te sjouwen. We nemen een bungalow van twee onder een kap, die net boven het restaurant staat en een werkelijk grandioos zicht heeft vanaf het terrasje over de baai Hin Wong. Hier houden we het beslist enige dagen uit. Als we ons geïnstalleerd hebben, gaan we ons inschrijven in het restaurant en drinken een pilsje tegen de dorst.

's Avonds als het  tegen zevenen loopt, eten we uiteraard in het restaurant. Buiten ons, die mensen uit Alphen aan de Rijn, een Tsjechisch stel en twee meisjes uit Duitsland (Duitstalig in ieder geval) zijn er nu niet meer gasten. Het eten is prima. De padthai was nog nergens zo goed meent Tineke. Negen uur door gaan we terug naar de kamer, schrijven nog wat en duiken dan onder de klamboe. Morgen meer.