12-8-2010. Oslo – Överbu (S).
Na verhaal oploaden, WC en vuil water lozen en water tanken, vertrekken we om 10.55 van de camping. Het is nog bewolkt maar droog. (Droog zal het blijven, op de middag gaat geregeld de zon schijnen.) De weg zuidwaarts is niet erg interessant. Om 11.40 zien we een groot pretpark met grote zweefmolen en hoge achtbanen: Tussen Fryd. Tegen 12 uur gaan we bij Vestby de snelweg af. Even verderop vinden we een cache op een viaduct over dezelfde snelweg. Op de weg ligt een kleine zwarte slang. Dood. Net achter kop heeft hij gelige vlekken. Een ringslang?
13.20 lunchen we op een parking net voor de Gamleby bij Fredrikstad. Die Gamleby is een broertje van de vestingstadjes aan de Maas (Woudrichem, Heusden, Mede en Ravenstein). We kuieren er om- en doorheen. Heel mooi dus. Om 14.20 gaan we door via de 110 (Oldtidsveien, vanwege de vele prehistorische plekken hier in de buurt). Helaas staan er geen namen van de diverse buurtschappen aan de weg gemeld. We weten dan ook absoluut niet waar we zijn. Al die plaatsen met geschiedenis passeren we dus ongemerkt. Het is wel weer een heel aardige weg. We komen op de 118 naar Halden terecht en slaan zo ook Rokke over. De vesting in Halden is zo prominent aanwezig dat het onmogelijk is die niet te zien. 15.15. Een kwartier later rijden we hoog boven langs een groot meer door de bossen. Dan steken we rechts een diep dal over en komen om 15.40 (na 5532 km) bij de Zweedse grens. Die wordt gefotografeerd. Het 1e huis in Zweden is fel geel i.p.v. het vertrouwde rood.
We stoppen even bij de Gröne hög een 6 m hoge grafheuvel met een diameter van 45 m. De grootste van een aantal, die vlak bijeen liggen. We rijden door naar een skeppssättning bij Blomsholm 2 km verderop. Het is een graf binnen een formatie rechtopgezette stenen, die in de vorm van een schip staan. De boeg en steven worden door de grootste stenen gevormd. In 1718 zijn hier nog soldaten begraven door Karel XII. Die ging hier met enige galleien met 800 soldaten over land naar zijn leger bij Halden. Aan de weg staat deze plek als Fornlämningar aangegeven.
We rijden naar strandplaats aan het Skagerak: Strömberg. Een poging boodschappen te doen strandt daar in een winkel met louter en alleen snoep en cigaretten! De buurman heeft alleen maar bier en sterke drank. Komen hier Noren massaal inkopen? In Strömberg zijn alleen maar overvolle betaalde parkeerplaatsen. (Tineke vindt later en te laat nog twee camperplekken daar op de campersite op de laptop.) We rijden dus langs de kust door, proberen een plekje te vinden bij Daftö en Öddö op een moerassig schiereiland, waar absoluut geen droog plekje over is. 17.30. Vakantiewoningen, bos, moeras en rotspartijen is het enige wat we zien. Dus moeten we terug. We vervolgen onze weg tot bij een parkeer- picknickplaats vlak voor Överby. Daar stoppen we vandaag. 18.00.
In de lijsterbes naast ons zitten diverse boomklevers te plukken, soms zelfs onderste boven onder aan een twijgje.