wereldbolOverwinteren in Spanje en Portugal.  
Negen keer hebben we tot nu toe in Spanje en Portugal overwinterd. We zijn steeds blij geweest om op die manier de koude, natte, gladde en duistere wintermaanden te ontlopen. Maar dat is slechts het dunne kader van het verhaal. In plaats van de winters kregen we schitterende reizen door dikwijls schitterende landschappen naar vele prachtige steden en dorpen. Steevast bezoeken we nationale parken of natuurparken en proberen allerlei dieren te spotten. Vogels hebben daar een bijzondere plaats in, zij overwinteren veelal ook hier. Trekken dikwijls zelfs een apart winterjasje aan. Net als wij trekkers dus.

Een ander onderdeel van deze vakanties is uiteraard het volk. Je ontkomt er niet aan om Spanjaarden met Portugezen te vergelijken. Opmerkelijke verschillen vallen dan (generaliserend uiteraard) op:
Spanjaarden zijn uitbundig, zitten graag samen in de kroeg, vieren duizenden feesten en maken graag kabaal. (Probeer maar eens de "fallas"in Valencia. Of luister naar de "Cante hondo" of "flamenco" van Andalucië op Radio Teletaxi.)
Portugezen genieten stil van wat er voorbij komt. Ze maken nooit kabaal, genieten van geruis, fluistering van poëzie. Dat hoor je beslist in hun fado's.
Wij kunnen niet echt kiezen tussen die twee. Ze versterken elkaar. Je waardeert de een meer als je de andere hebt gezien of gehoord. Nieuwsgierig geworden? Klik op een van de onderstaande plaatjes om naar de vakantieverhalen te gaan.

De winter van 2009 - 2010.
De eerste keer dus. We volgen de warme kusten en bezoeken naast de vele uitstapjes in de natuur de fabuleuze steden: Barcelona, Valencia, Granada, Sevilla, Cadiz. We maken kennis met de "cante hondo" van Andalucië. Ondanks dat het de slechtste winter sinds 10 jaar is, genieten we van dit spektakel.
We maken vervolgens kennis met de (Portugese) Algarve, dat veel meer in petto heeft dan strand en zee uit de reisfolders.
De grandioze rotskusten doorstaan met gemak de vergelijking met bijvoorbeeld de Australische zuidkust.
Flamengo
Ronda De late herfst van 2010.
De vorige winter lag de nadruk op Spanje. Nu zijn we hoofdzakelijk op pad in Portugal. We kijken onze ogen uit in de kloosters, paleizen en kastelen van Coimbra, Guarda, Batalha, Tomar, Alcobaça, enz. enz. èn uiteraard Lissabon. We bezoeken middeleeuwse bergdorpen, zien grandioze Atlantische kusten, gaan kijken waar Amalia Rodriguez woonde, luisteren de autoaccu leeg naar de fado's op Radio Amalia.
Door Spanje gaat het weer terug op huis aan. In Valencia hebben we één van de hoogtepunten van deze reis: De "fallas" in Valencia.

Van kerst tot mei 2012.

Het eerste deel van de reis herhalen we de reis van twee jaar geleden. Maar nu ligt de nadruk op de dorpen en de natuurparken aan de kust. We reizen veelal slechts 15 - 30 km per dag. Genieten van de warmste winter sinds 1940! Veel hadden we al gezien, maar factoren meer zien we nu.
Na de Algarve trekken we in een vrijwel rechte streep dwars door Alentejo, Estremadura, La Mancha naar de Costa Brava terug.
We zijn in de "Semana Santa" in Guadalupe, bezoeken Zafra, Mérida, Toledo, Aranjuez en Madrid.
Cabo de Gata
PN de Cabo de Gata Tegen de klok in 2012-2013.
Dwars door Spanje gaat het ZW-waarts naar grensrivier Guadiana en de Algarve. Dan gaat het tegen de klok in langs de Costas weer terug.
We zien een otter bij Cáceres, maanlandschappen bij Minas de São Domingos en Ríotinto,  de gevolgen van de grootschalige bosbranden van afgelopen zomer, ontsnappen zelf aan  aan een tornado.
We crossen met de camper over woeste sierras (zoals de Alpugarras, Cabo Tiñoso, en de Sierra de Carrascal bij Benidorm) en wandelen door vele natuurparken, met name PN de Cabo de Gata.
In een lange sprint gaat het tenslotte  door Frankrijk op huis aan, waar we vele schitterende plekjes noteren voor een bezoek in warmere delen van het jaar.
Grote ronde over het Iberisch schiereiland in 2015-2016.
Langs de kust door Spanje gaat het kloksgewijs langs zoveel mogelijk natuur. Daarbij duiken we geregeld een stukje het binnenland in.
De Caminito del Rei is een van de hoogtepunten.
Caminito
                del Rey
Ecija De weg naar Córdoba en terug, 2016-2017.
Veel plannen we nooit op deze reizen, we rollen wel ergens in. Maar soms bedenken we iets dat we percé willen bezoeken.  Dit jaar is Córdoba daar een van. Dat zo'n doel nog veel meer niet geplande hoogtepunten oplevert is geen verassing, maar wèl mooi mee genomen: Steden als Vic, Rodalquilar, Ëcija, Osuna zijn edelstenen die blijvende herinneringen gegrift hebben.
Maar ook van oude trekpleisters als La Azohía, Castell de Ferro, PN El Fundo, Peñiscola, Santa Pola's salinas blijven we genieten. Tenslotte zijn er steeds weer plekken, waarvan we bedenken: "Hier moeten we eens uitgebreid op terugkomen."
Portugal blijft deze keer achterwege.
Langs de grenzen van Portugal 2017-2018.
Door west Frankrijk en noord Spanje rijden we naar de Douro. nadat we deze rivier gevolgd hebben tot bijna in Porto, steken we door het binnenland  naar de oost Algarve. Daar volgen we met continu schitterend weer de Portugese kust tot we in het noorden aan de Spaanse grens komen bij Vila Nova de Cerveira. Eerst de Algarve dus en dan de Atlantische kust.
Papoa
                Penicheæ
Spanje-18-19 Het binnenland van Spanje. 2018-2019.
Spanje bestaat voor 60% uit een hoogvlakte , die op een hoogte van >1000 m ligt. Normaal gesproken niet direct aantrekkelijk om in de winter op te zoeken. Maar dit jaar is het onophoudelijk heerlijk weer! En dus ideaal om dat voor ons nog onbekende binnenland te gaan verkennen. De route loopt vanaf de Franse Atlantische kust opver Pamplona van Zaragoza. We volgen de kust een eindje (La Azohía, Castell de Ferro als vertrouwde rustpunten) Om dan langs Granada af vrijwel in een rechte lijn weer terug te gaan.
Nadruk in deze vakantie ligt op de vele natuurparken die we opzoeken: Cazorla, Moncayo, Baza, Sierra de Cuenza om er maar enkele te noemen.
Reis door Spanje en Portugal. 2021-2022.
Na nadruk in deze vakantie ligt op Portugal, We willen er zo veel mogelijk nog onbekende plaatsen bezoeken.
Maar Spanje is met de camper uiteraard onvermijdelijk. En dat hoeft ook niet. Ook daar hebben we weer genoeg onbekende steden en gebieden gezie b.v.: Léon, Zamora, Valencia de Alcántara, Trujillo, PN de Montfragüe, Los Pilones, Cañon de Río Lobos.
vale
                gieren
jan feb 2024
De zuid-oost hoek van Spanje. 2024.
Ook deze reis mijden we de kust zoveel mogelijk: Het is daar te druk met camperaars.
We wandelen alle dagen door natuurparken of steden en dorpen. Letterlijke en figuurlijke hoogtepunten zijn de zout en gips bergen bij El Pinós en Remolinos, Monte Arabí, de levada wandelingen bij Canillas de Aceituno, Ugíjar en Monachil.
We genieten van bergdorpen en -stadjes in de Alpujarras, van de weidse uitzichten onderweg.